Saturday, January 18, 2014

Mäss paisub päevast päeva

Meil tuleb mõelda Eesti Vabariigi kaitsele, täna, eile, nüüd ja tulevikus.
Esimene pilt: Eduard Ambos-Kruglikov oli kommunistlik aktivist, kes 1921. aastal ametiühisuste koondnimekirjast oli valitud Tallinna linnavolikokku. Rahvus: eestlane. Kuna ta oli ka põrandaalune võitleja, siis saadeti ta järgmisel aastal sõjakohtu otsusega NSV Liitu. 1924. a novembrikuu viimastel päevadel tuli ta enamliku löögisalga koosseisus tagasi Eesti Vabariiki. 1. detsembri putšikatse nurjumise järel peitus ta koos Piiri ja Sommerlingiga Priisle küla Tupsi tallu (praegu Vaprate tee, Iru alevik). Kaitsepolitsei sai sellest haisu ninna, ööl vastu 5. detsembrit alustati lahingut.
Teine pilt: Ambosel, Piiril ja Sommerlingil oli Tupsi lahingu ajaks käsutada 3 erilaadilist püstolit. Niisuguse relvastusega pidasid nad politseijõududega heitlust kümme tundi. Hetkeks, mil Ambos endale kuuli pähe laskis, oli ta parabellumis veel padruneid varuks. Ambos oli sündinud 1887. aastal Võhmutal.
Kolmas pilt: mässumees Jaan Koppel oli samuti 1. detsembriks 1924 üle Vene piiri tulnud ning oli Postkontori ründajate seas Vene uulitsal. Kopli laskis maha kindral Põdder. Kuuli selga saanud enamlane ei surnud kohe, vaid üritas veel seina lähistele roomata. Surm tabas teda keset seda füüsilist pingutust.
Neljas pilt: raudteetehaste rööpmeseadja Gottlieb Sirkel oli mässajatega liitunud 30. novembri õhtul. Eelnevalt oli ta naine hoiatanud tagajärgede eest. Sirkel hukkus silmapilkselt tulevahetuses kolonel Hermann Rossländeri juhitud allohvitseride õppepataljoniga (kaasaegse Meegomäe lahingukooli analoog) Balti jaamas varahommikul.
Fotod: Eesti filmiarhiiv




No comments: