Sunday, June 9, 2013

"Apocalypto" tegevus toimunud 27.04.1511

Tõepoolest, eurooplased jõudsid Yucatanile aastal 1511 ja selle aasta 27. aprillil toimus ka Mehhikos nähtav täielik päikesevarjutus, mille kestuseks oli 3 minutit ja 50 sekundit (230 s). Selle tipphetk oli lõuna ajal, kell 13.44 ja 19 sekundit UT. Sel aastal põrmustus Quintana Roo randadel frantsiskaani padre Geronimo de Aguilari karavell.
See laev oli teel Panamast Santo Domingosse, kuid tige hoovus oli kandnud selle Yucatanile. Pardal oli kullalaadung ja dokumendid koloonia asutamiseks. Meeskond koosnes 16 mehest ja 2 naisest, lisaks veel Aguilar ise ja prokuraator Juan de Valdivia.
Maiad võtsid mehed kinni ja neid oli plaanis ohverdada kohalikele jumalatele. Kuid Aguilaril ja ühel madrusel nimega Guerrero ("Sõdalane") õnnestus põgeneda rahumeelsema hõimu juurde. Nad elasid 8 aastat orjadena dzhunglis ja kodunesid täielikult selle kultuuriga. Mõlematest said lõpuks tähtsad päälikud, eriti Guerrerost, kes abiellus jõuka maia naisega ja kellest sai Chektumali isand, sõjapealik Nachan Kaan. Lõpuks vabastas nad Cortes ning selgus, et Aguilar oli breviaari järgi kogu aeg nädalapäevade arvestust pidanud.
Foto: Icon Entertainment International, Icon Productions, Touchstone Pictures.

No comments: