Tuesday, October 16, 2012

Kirjutan veksleid ja kannan tekleid

President Pätsu sünnipäev 23. veebruar võiks Eestis olla riigipüha. Päts oli vaderiks paljudele eesti lastele, kinkis vaesematele neist mõnikord 100 krooni (võrreldav vähem kui 300 euroga). Läänes loeti teda Baltimaade selgepilgulisemaks riigipeaks. Erakonnad nuditi ära, kaunistati kodusid, lehvisid riigilipud ja Pätsu aeg sai järgneva 50 aasta jooksul paljudele müütiliseks kuldajastuks. Olen ise kuulnud 80ndate algul ühes kraavis kraavihalli - endise metsavenna veekalkvel silmil vestetud juttu, et ta tahaks kodus olla, kui Päts on president ja Laidoner juhatab väge.


Tambeki mälestuste põhjal peab kindlasti märkama, et rahvas lossi ees jagunes kaheks. Üks neist oli "jeestlaste" kolonn, kes nõudis kohe plutokraatide ja buržuide tagasi astumist. Teised olid harilikud riigikodanikud, kellest mõni soovitas pealetungijatele jagada tinaube. Ka minu vanaisa, kes siis oli veel noor, oli tulnud asja kaema. Kantseleiülem Tambek teab oma mälestustes, et naissoost stenografistid olid sündmuste käigust täiesti endast väljas. Üks neist külitas algul suveõhtusse avatud aknal ja pärast istus põrandal rätsepistel, plagistades kuuldavalt hambaid. Naiste hirm oli meestele täitsa arusaamatu, näiteks president esines täiesti enesekindlalt lossi rõdult. Kui presidendi standarti oleks puututud, siis oleks läinud tulistamiseks. Vanaisa selgitas hiljem, et tööliste moodi mehed laulnud seal "ülestõusmise laulusid".

Olgu meil valitsus missugune tahes, aga saan aru luuremeeste ja riigimehelikult mõtlevate persoonide vastutusest just nimelt riigi eest. Kuigi peaminister võib olla äpardunud, on siiski isikuid, kes valmis Eesti huvide eest kogu maailmas võitlema. See kraavihall oli lihtne inimene. Ei olnud temal aimu poliitika telgitagustest peensustest. Aga aastaid kolmekümnendatest oli tohutult palju mööda läinud ning minevik tundus talle lihtsana: sirelite õitsemisena. Liikusid siis ringi hästi kasvatatud noored, ülikondades ja kostüümides, härratasid ja preilitasid, kandsid tekleid ja kirjutasid alla veksleid (ja ka võltsisid neid). See kraavihall ei tahtnud tiblat teenida ja otsustas seepärast töötada kraavis. Kraavis töötamine on töö omas nišis.

No comments: