Monday, July 20, 2009

Apollo 11 saladused

Houstoni lennujuhtimiskeskus: "Vastake! Mis teil seal lahti on!"
Apollo 11: "Need "beebid" on hiigelsuured, te ei kujuta iial ette! Tohutud! Oh mu jumal... see on siis tulemus... Ma tahan teile öelda, et seal, kraatri teises servas on võõrad kosmoselaevad. Nad jälgivad meid!"
Ameeriklased, nagu venelasedki on loonud oma kosmoseprogrammi algusaastatest ilusa mütoloogia. Seejuures on kauneim sündmus 16. - 24. juulini toimunud Kuu-reis, mil esimene inimene (kosmoselaeva Apollo 11 komandör Neil Armstrong) astus Kuu pinnale.
20. juulil maandasid Neil Armstrong ja Edwin Aldrin kuukabiini Eagle Vaikuse mere piirkonnas. Mütoloogia ütleb, et Armstrong ütles seejuures: "Kotkas on laskunud." Kuule jõuti 14-päevase Kuu ööpäeva hakul, kusjuures temperatuur oli pluss 66 kraadi Celsiuse skaala järgi. Michael Collins jäi orbitaalmoodulisse. 15.56.20 Houstoni aja järgi jõudis kuumooduli trepist alla astunud Armstrong puudutada vasaku jalaga Kuu pinda. Teinud esimesed ebakindlad sammud Kuul - niigi pehme ja mõnusa käigu veelgi mugavamaks muutmiseks ettepoole kaldudes, ütles Armstrong: "See on väike samm ühe inimese jaoks, kuid gigantne samm kogu inimkonnale."
Vladimir Azhazha, Moskva Matemaatikainstituudi füüsikaprofessor: "Kummalised vahejuhtumid hakkasid meie andmetel aset leidma niipea, kui Armstrong oli oma esimesed sammud teinud. Neil Armstrong andis lennujuhtimiskeskusele teada, et kuulaeva läheduses maandusid kaks suurt, müstilist objekti, millest astronaute jälgitakse. NASA tsenseeris selle koha ega lubanud seda iial avalikkuse ette."
Teise Nõukogude teadlase informatsiooni järgi alustas Aldrin kuumoodulis olles ufode filmimist ja jätkas seda ka pärast väljatulekut.
Pärast 1979. aastat, kui NASA sideteenistuse ülem Maurice Chatelain pensionile siirdumise järel avalikult välja ütles, et USA astronaudid siiski kohtusid neid jälgivate humanoididega, läks ka Armstrong julgemaks. Ta tunnistas, et ei taha küll Luure Keskagentuuriga vastuollu sattuda, kuid võb siiski öelda: "Võõrad hoiatasid meid, et tahavad ise Kuul baseeruda. Nende tehnika oli meie omast tohutult üle. Ma ei taha laskuda detailidesse." Kuul karjus Armstrong: "Aeg-ajalt on minu kohal tohutu valguseketas!"
Küsija: "Kuid hiljem toimus veel ju teisigi Ühendriikide Kuu-missioone?"
Neil Armstrong: "NASA varjas seda saladust ja kompromiteeris end nii, ning et oma edusamme kosmoseuurimise vallas kinnistada, võetigi ette need kiired sinna-tagasi lennud."
Armstrongi jutust selgub, nagu oleksid tol mälestusväärsel päeval kaks tsivilisatsiooni Kuul omavahel suhelnud. Chatelain aga leiab, et võõrad on tõenäoliselt pärit Päikesesüsteemist, näiteks Titaanilt.
Astronautide kuuetunniline uni Kuul oli väga rahutu. Enne kuumoodulisse naasmist pildistas Edwin "Buzz" Aldrin ühte sigarikujulist objekti Kuu kraatris.
Tolleaegsetes Nõukogude lehtedes ei püütud seda Ühendriikide teaduse ja tehnika vaieldamatut edusammu kinni mätsida ega halvustada, nagu seda kõigi kapitalismiga seotud nähtustega ikka teha tavatseti. Toon oli peaaegu sama juubeldav nagu inimese esimese kosmoselennu puhul. Olid ju jänkidest sõbrad läinud Kuule "kogu inimkonna rahu nimel". Ühes tähelipuga jäeti Kuule ka mälestusmedalid Virgil Grissomi, Roger Chafee, Edward White´i (Apollo I meeskond, kes hukkus 1967 stardieelsel katsetusel), Vladimir Komarovi (hukkus 1967 lennujärgsel laskumisel Maale) ja Juri Gagarini (hukkus 1968. aastal hävitajaga lennates) auks.
Apollo 12 jätkas eelmise meeskonna missiooni. Kuul käisid Charles Conrad ja Alan Bean. Kuulus foto Alan Beanist näitab kahte valget objekti peegeldumas tema skafandri klaasilt. Objektid on väga kaugel, astronaudid on oma "kodust" eemaldunud. Üks neist on lunar module Intrepid - sellega on asi selge. Inimeste oma. Teine on müstiline pudelikujuline objekt, mis ripub kuumooduli kohal. Pudelikujulisel on vari ja toetav struktuur.
Apollo 13 jätkas eelmise meeskonna missiooni. See lõppes katstroofiga orbiidil. James Lovell, üks osavõtja oli osalenud ka missioonil Apollo 8. See lend oli lõpetatud üsna pea pärast seda, kui Lovell oli edastanud raadioseansi: "Andke kõigile edasi, et seal on Santa Claus!" Santa Claus - koodnimetus, millega Ühendriikide õhujõududes tähistatakse tundmatuid lendavaid objekte.
¤¤¤
Minu käesolev artikkel on ilmunud nädalavahetuse Õhtulehes 16. augustil 1997.

No comments: