Saturday, December 8, 2012

Kui kass peksab kõik segamini

Poliitikutele on tähtis oma imago. Umbes samuti nagu praegune Saue linnapea Henn Põlluaas, teevad nad valimiste eel videopöördumisi, millel tihti istuvad kamina ees. Kaminas miilab soe ja mõnus tuli. Ahjul on sini-must-valge lipp, õhus hõljub piparkookide hõngu, kass on süles. Poliitik lihtsalt peab näitama, et on tõeline perekonnaidüll. Ja Eesti tingimustes kogub selline video vähemalt tuhat vaatajat. Poliitika mehel on vaja muu hulgas näidata, et ta lembib loomi.
Nii, aga mis juhtub siis, kui kass läheb liiga ärevile ja peksab kõik segamini, näidates, et tal ei ole pereväärtustest sooja ega külma? Põlluaasa videolt on ju näha, et ei saa korraga rääkida ja kassi silitada, s.o kassi võtmine sellisesse olukorda oli natuke läbi mõtlemata samm. Kui kassil saba liikuma hakkab, siis ta varsti hammustab ja lahkub inglise moodi. Ent tsiteerigem eestikeelset Vikipeediat:
"Kasside kehamärgid koosnevad liikumisest. Ohu korral ajavad kassid turja küüru, see väljendab hoiatust. Kõrvade lidusseajamine on hoiatus. Füüsiline kontakt väljendab üldiselt positiivset suhtumist, kui ei ole tegu võitlusega. Pilgud ja muu on samuti mitmesuguse aimatava tähendusega."
Poliitiku video lõpeb (s.t. võib lõppeda, ma ei ütlegi, et meie juhtumil lõppes) nii, et kass peksab kõik segamini, nii rahvuslipu kamina peal, küünla, kui ka halud kamina all. Mida inimene ehitab, seda kass ei ehita. Kasside kohta võiksid siinkohal kõlada Püha Hiiobi sõnad: "Nemad lasevad oma nooremad lapsed välja kui pudulojused ja nende kangemad lapsed hüppavad. Nemad karjuvad trummiga ja kandlega ja on rõõmsad, kui pill hüüab."
Kodukass. Autori foto. NB! Pildil olev kass ei ole segi peksmisega seotud.

No comments: